Hverdagen på Blomstergården
På Blomstergården vil vi gerne være med til at skabe den hverdag, som lige netop du ønsker. Maden og fællesskabet omkring måltiderne er en del af det daglige liv, som vi lægger stor vægt på.
-
Kontaktperson
Du får en kontaktperson i din bo-enhed, som er den medarbejder, der primært hjælper dig med kontakt til din læge, apotek, pårørende osv. Din kontaktperson hjælper dig sammen med det øvrige plejepersonale med de pleje- og omsorgsopgaver, du har brug for i din hverdag.
-
Måltider
På Blomstergården ser vi mad, måltider og køkkenliv som et af dagens højdepunkter, og vi sætter stor ære i, at maden skal kunne duftes, smage og behage.
I hver af vores boenheder er der tilknyttet et stort og moderne køkken, hvor vi laver maden. Madlavningen er fælles ansvar, og både beboere og pårørende er mere end velkomne til at være med i køkkenlivet.
Gæster og pårørende er også meget velkomne til at spise med.
Tidlig morgen
Før morgenmaden er det en god idé, at starte dagen med en lille energirig snack, som kan være:
- Juice
- Mælk
- Energidrik
- En lille fromage
- Dessertmousse fra kræsekassen
Morgenmad
Hver dag serverer vi friskbagt brød til morgenmad. Du kan også få:
- Forskellige oste, marmelade og honning
- Havregrød
- Øllebrød
- Ymer og tykmælk med ymerdrys eller friskskåret frugt
- Kaffe og te
- Æble- og appelsinjuice
I weekenderne er der varme smørbirkes og wienerbrød på bordet. Ved specielle lejligheder laver vi morgenmad som brunch, hvor vi udvider udvalget med pølser, bacon og små pandekager.
Formiddag
- Kaffe
- Te
- Frugt
- "Kræsekost"
Frokost
Til frokost spiser vi som regel et koldt måltid med forskelligt pålæg, fx æg, leverpostej og fisk.
Mindst to gange om ugen laver vi en lun ret som supplement til frokostbordet. Det kan f.eks. være lun leverpostej med bacon, tarteletter eller et spejlæg.
Som beboer er du med til at bestemme udvalget af pålæg, og hvilke lune retter vi skal servere.
- Fiskepålæg, gerne hver dag, f.eks.: Marinerede sild,
- Æggepålæg, gerne hver dag, f.eks.: kogte æg, røræg
- Leverpostej og bløde mayonnaisesalater
- Én slags kødpålæg
- Surt og grøntsagspynt tilpasset udvalg og fade
- Lune retter to gange om ugen, f.eks. lune frikadeller
Eftermiddags- og aftenkaffe
Hver dag er der enten bolle eller kage til eftermiddagskaffen.
Når en beboer har fødselsdag, laver vi en lagkage eller en anden festlig kage efter fødselarens ønske.
Til aftenkaffen er der enten kage eller boller til overs fra eftermiddagskaffen. Ellers serverer vi altid en småkage eller to.
Aftensmad
Aftensmaden er dagens varme måltid.
Vi får vores hovedret fra køkkenet i Dalmose, men vi tilbereder selv dagens forret eller dessert. Vi tilbereder også selv grøntsagerne til hovedretten, så vi varierer kosten mest muligt og bruger årstidens frugter og grøntsager.
Hvis vi serverer hele stege til hovedret, steger vi dem også selv, så vi ikke går glip af den gode duft i huset.
Som beboer er du med til at bestemme, hvad der skal stå på menuen. Vi bestemmer i fællesskab ud fra en menuplan fra Dalmose, hvad der skal bestilles.
Sen aften
For at sikre en god og behagelig søvn, er det en god idé, at spise et lille mellemmåltid inden du lægger dig til at sove, det kan være:
- Energidrik
- "Kræsekost"
- "Chokolade"
- Marcipanbrød
Ønskemad-dagen
En dag om uden laver vi mad fra bunden sammen. På ønskedagen er det beboerne, der på skift vælger, hvad vi skal have at spise.
Drikkevarer
Det er vigtigt, at du sørger for at drikke rigeligt i løbet af hele dagen, og du har igennem kostpakken mulighed for at få:
- Diverse mælk
- Vand
- Hjemmelavet energi- og proteindrikke
- Kaffe
- Te
- Juice
Har du andre ønsker til drikkevarer, er du velkommen til at købe dem selv, og medbringe dem til måltiderne.
Fødselsdage, weekender og andre højtider
Når du har fødselsdag vil der være lagkage på eftermiddagens kagebord, hvis du hellere vil have en anden kage, så snakker du med personalet om det. I weekenden tilstræbes det, at maden er lidt ekstra festlig og der vil være mulighed for at nyde en enkelt snaps til lørdagsfrokosten og et glas rødvin til søndagens aftensmad.
Til jul, nytår, påske og pinse værner vi om traditionerne med ekstra sul og lækkerier, her vil der ud over en snaps også tilbydes en øl eller sodavand og slikfadene vil være fyldt op. Hele juni måned spiser vi nye friskopgravede kartofler og friske danske jordbær, flere gange om ugen.
Gæstemad er muligt - mod betaling
Får du gæster som ønsker at spise med, så giv besked i god tid. Frokostgæster kan spise med - ved 1 dags varsel. Hvis det er gæster til aftensmad skal vi vide det 5 dage før af hensyn til madbestilling. Det er også muligt for dine gæster at deltage i festarrangementer.
Betalingen sker via oplysning af betalerens CPR-nummer til personalet. Det forventes at gæster hjælper til med de praktiske opgaver, når de deltager ved spisning og festarrangementer.
Bestilling og afbestilling
Det er bo-enhedens daglige leder, der sørger for at tilmelde dig kostpakken, når du flytter ind. Hvis du skal på ferie eller hvor der er dage du ikke skal spise på Blomstergården, så meddeler du det til personale, senest 1 uge før, og du får kostpenge refunderet. Refusions gives for hele dage.
Indlæggelse
Skulle det ske, at du bliver indlagt i mere end 3 dage, gives refusion fra 1. dag.
-
Priser
På Blomstergården er alle måltider samt mellemmåltider og drikkevarer obligatorisk og kan ikke fravælges.
Du finder priserne for maden på Slagelse Kommunes hjemmeside:
-
Køkkenet
Vi går meget op i vores beboeres trivsel og har fokus på, at der skal være ”liv og glade dage” på Blomstergården. Derfor er køkkenet er også en del af dit hjem, når du bor på plejecentret. Det betyder, at både du og dine pårørende er velkomne i køkkenet, hvis I har lyst til at lave mad sammen eller bage.
Hvis der mangler kaffe på kanden i køkkenet, er du eller dine gæster velkomne til at sætte en ny kande over.
-
Spis Godt og Spis Småt
Vi kalder vores kostform for Spis godt og spis småt.
Principperne er det samme som Normalkost, Sygehuskost og Kost til småt spisende, og fælles for kostformerne er det, at vi holder os til de naturlige råvarer, og vi derfor ikke lightprodukter.
Spis godt
Vi lever så vidt muligt op til de officielle kostråd fra Sundhedsstyrelsen, som anbefaler, at vi:
- spiser mere fisk
- drikker vand
- spiser varieret
Vi tilrettelægger vores menuer, så vi spiser fisk hver dag – enten til frokost eller til aftensmad, som er dagens varme måltid. Vi spiser varieret og følger årstiderne og deres grøntsager og frugter.
Spis småt
Mange ældre mennesker har nedsat appetit og derfor svært ved at få spist nok. Vi har derfor vendt kostpyramiden på hovedet, så den passer bedre til småt spisende. Vi skærer ned på fuldkorn, frugt og grøntsager, mens vi skruer op for de fede mejeriprodukter, kød og søde sager.
Vi sørger også for at tilbyde energirige mellemmåltider, hvor der hverken bliver sparet på fedt, smør eller sukker.
Køkkendame
Hver dag er en af vores medarbejdere i køkkenet og sørger for alt, hvad der har med maden at gøre. Hvis du eller en af de andre beboere gerne vil være med til at bage småkager, så er det køkkendamen, der arrangerer det.
Det skaber ro og hygge, når det er den samme medarbejder, der er i køkkenet igennem hele dagen. Det er også køkkendamen, der planlægger dagens menuer sammen med beboerne.
-
Tilfredshedsundersøgelse
Vi har stor fokus på mad og måltider, og vi er derfor meget interesserede i at forbedre, udvikle og forfine vores madtilbud, hvor vi kan. Vores ambition er, som kostfaglig leder Jane Kaae udtaler, at Blomstergården skal være ”Byens bedste Madsted”.
Vi har spurgt vores beboere ind til deres tilfredshed med:
- Maden generelt
- Madens smag og anretning
- Specifikt til de enkelte måltider
Hele 95% af de adspurgte var enten meget tilfredse eller tilfredse med maden.
Kvalitetsundersøgelse
-
Om at være pårørende
Som pårørende til en beboer er du også en del af Blomstergården, og vi lægger stor vægt på et godt samarbejde med dig.
Hør Jette Næsvang fortælle om sine oplevelser som pårørende på Blomstergården:
-
Gæster
Du er altid velkommen til at få gæster på besøg, og de er meget velkomne til at spise med mod betaling.
Hvis du får gæster til frokost, skal vi vide det dagen før, og til aftensmad fem dage før af hensyn til bestilling af mad. Der er dog ingen regel uden undtagelser, så hvis dine gæster melder deres ankomst for sent, kan vi i de fleste tilfælde gøre en undtagelse.
Overnatning
Dine pårørende må gerne overnatte hos dig.
-
Lån af lokale
Ved fødselsdage eller andre arrangementer kan du låne fællessalen i bygning A. Lokalet kan deles op i tre mindre lokaler, alt efter hvor mange gæster du skal have. Der et modtagekøkken, hvor I kan varme og servere den mad, du eller dine pårørende har bestilt udefra. I kan låne bestik og service, men du skal selv sørge for duge, fyrfadslys og servietter. I kan lave kaffe på den store industrikaffemaskine i køkkenet. Du skal selv købe kaffebønner.